“Ιστορίες Καινοτομίας που μας Εμπνέουν” – Online Σεμινάρια Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας με Experts από το Ελληνικό και Διεθνές Startup Οικοσύστημα

Ημερομηνία Δημοσίευσης

Oι “Ιστορίες Καινοτομίας που μας Εμπνέουν” αποτελεί ένα κύκλο διαδικτυακών (online) σεμιναρίων με προσκεκλημένους experts από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startup και scale-ups) από διαφορετικούς τομείς, που θα μοιραστούν την εμπειρία τους με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Παντείου Πανεπιστημίου.

Σας προσκαλούμε σε μια διαδραστική εμπειρία μάθησης, συνομιλίας και γνωριμίας με τους δημιουργούς αξίας και καινοτομίας στο πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούςφοιτητές, διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές, μέλη του επιστημονικού-διδακτικού προσωπικού, στελέχη διοίκησης, νέους απόφοιτους του πανεπιστημίου μας.

Η Δομή Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου CREATIVE+ θα αξιοποιήσει την επιστημονική έρευνα και γνώση από το πεδίο των Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού σε συνδυασμό με τεχνολογίες αιχμής web3 για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών και την ωρίμανση τους.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις θεματικές των σεμιναρίων, τις ημερομηνίες πραγματοποίησης, καθώς και τους διδάσκοντες:

Σεμινάριο 1: Νεοφυής καινοτομία τεχνολογίας αιχμής: η περίπτωση της JAD

Η JADBio (Just Add Data Bio) ξεκίνησε πριν 10 χρόνια με στόχο να κατασκευάσει προϊόντα που αυτοματοποιούν την ανάλυση δεδομένων με μηχανική μάθηση και την ανακάλυψη γνώσης. Το 2021 ανακηρύχθηκε Spin off Of the Year 2021 ενώ έχει προσελκύσει 1.3εκ. ευρώ σε επενδύσεις. Η εταιρεία ετοιμάζεται για το επόμενο γύρο χρηματοδότησης και την κλιμάκωση. Η ομιλία θα παρουσιάσει το μέχρι στιγμής ταξίδι, τα μαθήματα και τη γνώση που αποκτήθηκε.

17/03/2023 | 13.00-14.00
Εισηγητής: Ιωάννης Τσαμαρδινός, CEO και συνιδρυτής JADBio

Ο Ιωάννης Τσαμαρδινός είναι καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Κρήτης με κύριες ερευνητικές κατευθύνσεις την Μηχανική Μάθηση, τη Βιοπληροφορική και τη Τεχνητή Νοημοσύνη. Συνιδρυτής και CEO της εταιρείας JADBio και Gnosis Data Analysis.

Έχει πραγματοποιήσει σπουδές στην Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος σε Προγράμματα Intelligent Systems του Πανεπιστημίου του Pittsburgh με εξειδίκευση στα Intelligent Systems, Artificial Intelligence και Computer Science.

Επιπλέον, εργάστηκε ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Βιοϊατρικής Πληροφορικής (Department of Biomedical Informatics) του Πανεπιστημίου του Vanderbilt, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ως Υπεύθυνος Εργαστηρίου Πληροφορικής, CEO της εταιρείας Gnosis Data Analysis, CEO της εταιρείας JADBio. Είναι μέλος της επιτροπής του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Δεδομένων & Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας.


Σεμινάριο 2: Καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις: καταλύτες για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών

Ο καταλυτικός ρόλος της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών είναι πλέον αναμφισβήτητος. Με αφορμή την παραδοχή αυτή, θα συζητήσουμε για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, και για νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ως όραμα να συμβάλουν στην επίτευξη των Στόχων αυτών.

31/03/2023 | 13.00-14.00
Εισηγητής: Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Νομικός Σύμβουλος και ESG manager στην start-up εταιρεία Net Zero Analytics, και υποψήφιος διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Κωνσταντίνος Αποστολίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά συνέδρια και webinars για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην Ελλάδα και σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής. Υποστηρίζει ενεργά την προώθηση της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στην ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.


Σεμινάριο 3: Narratologies | Διαδραστικά Παιχνίδια Θησαυρού από την Αθήνα στο Βερολίνο 
28/04/2023 | 13.00-14.00

Εισηγήτριες: Αλίκη Ιοβίτα, CEO και συν-ιδρύτρια / Νατάσα Παπαθωμά, CΤΟ και συν-ιδρύτρια, Narratologies

Η Αλίκη Ιοβίτα & η Νατάσα Παπαθωμά είναι travel tech entrepreneurs με εκτεταμένη επαγγελματική και ερευνητική εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού και των ψηφιακών εφαρμογών. Κατέχουν Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού ΕΜΠ & ΑΠΘ, MRes Μεταπτυχιακό ΕΜΠ «Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός» και MSc Μεταπτυχιακό Πληροφορικής «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» ΕΚΠΑ, συνδυάζοντας έτσι την δημιουργικότητα με την τεχνολογία. Μέσα από το Narratologies έχουν βραβευτεί σε πληθώρα διαγωνισμών καινοτομίας και τουρισμού όπως τα Global Skift Awards ενώ διακρίθηκαν στη λίστα Forbes 30 Under 30 GR 21.


Σεμινάριο 4: Κοινωνική Επιχειρηματικότητα – μια ματιά εκ των έσω

Με αφετηρία την παρουσίαση της Action Plus KοινΣΕπ, τίθενται καίρια ζητήματα που αφορούν τους παράγοντες επιτυχίας του επιχειρείν και ειδικότερα του κοινωνικού επιχειρείν. Μέσα από την εμπειρία της ομάδας της Action Plus δίνεται η ευκαιρία για συζήτηση πάνω στη σημασία του καθαρού οράματος, της καλής προετοιμασίας και του προσεκτικού σχεδιασμού και βέβαια, της σύνθεσης της ομάδας που θα αποφασίσει να ενώσει δυνάμεις για να δημιουργήσει το δικό της επιχειρηματικό αποτύπωμα στο πεδίο επιλογής της.

05/05/2023 | 13.00-14.00
Εισηγήτρια: Άννα Κονιωτάκη, Πρόεδρος της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ACTION PLUS

Η Άννα Κονιωτάκη είναι ιδρυτικό μέλος της Action Plus ΚΟΙΝΣΕΠ και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της. Με τα θέματα της κοινωνικής οικονομίας ασχολείται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, έχοντας λάβει μέρος σε σειρά μελετών και ερευνών ενώ για δύο χρόνια ήταν πρόεδρος της “Συντονισμός – Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Αττικής”. Οι σπουδές της Άννας είναι στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής έρευνας και για σειρά ετών εργάστηκε πάνω σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και καινοτομίας.


Σεμινάριο 5: Bespot: Από την ιδέα στην πράξη

Η επιτυχία μιας νέας εταιρείας είναι αποτέλεσμα της καλής συνεργασίας ανθρώπων, της ύπαρξης μιας ανάγκης, της δημιουργίας ενός προϊόντος που την καλύπτει και του timing. Θα συζητήσουμε τα highlights & τα lowlights της διαδρομής από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την πώληση μιας υπηρεσίας στον κλάδο του location validation.

12/05/2023 | 13.00-14.00
Εισηγητής: Λέων Γαβαλάς, CEO, Bespot

Ο Λέων Γαβαλάς, είναι συνιδρυτής & CEO της bespot. Είναι κάτοχος του MBA International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με 10ετή εμπειρία στο χώρο των υπηρεσιών πληροφορικής. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος, project manager και στέλεχος business development, σε πλήθος έργων με επιχειρήσεις όπως η Ahold-Delhaize, Barilla Italia, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΟΠΑΠ, Μασούτης, Nestle, L’Oreal, J&J. Εξειδικεύεται σε τομείς των πληροφοριακών συστημάτων, της έρευνας αγοράς ταχυκίνητων προϊόντων, του Internet of Things και του gamification).


Σεμινάριο 6: The Challenges of Commercialising Deep Tech

Deep tech companies own their intellectual property, spend years on testing and research, and have scientists, engineers or other experts on their team. Moving deep tech out of the lab and into the marketplace reveals that while it’s one thing to discover, design or develop, it’s quite another to mass produce, monetise or market. This talk will present the challenge-strewn path from scientific discovery to commercialization of ExtraTECH Analytical Solutions (ETAS), a deep-tech spin-off company of TUCrete, focusing on chemical.


26/05/2023 | 13.00-14.00

Εισηγήτρια: Έλια Ψυλλάκη, AquaChem

Elia Psillakis is a Professor in Water Chemistry at the School of Chemical and Environmental Engineering, Technical University of Crete. She was featured in the Power List 2021 of the magazine “The Analytical Scientist” as one of the Top 100 most influential people in analytical science and has received a Fulbright Award as a visiting Professor at California Institute of Technology, USA. She is Editor-in-Chief of “Advances in Sample Preparation” (Elsevier) and Head of the Sample Preparation Network of the European Chemical Society-Division of Analytical Chemistry. She is the Founder|Director of ExtraTECH Analytical Solutions, a Spin-Off Company of TUCrete. From 2014-2016 she served as Vice-Rector of Academic Affairs and Research and TUCrete.)


Σεμινάριο 7: Building your idea from scratch: How to listen selectively those “realists” around you

In your journey to transform your idea into a tangible concept and ideally to a sustainable startup the odds are not in your favor. But learning to listen selectively to those who are (self proclaimed) realists around you can give concrete ideas on the things you need to achieve/problems you need to resolve in order for your idea to move forward. During this session Yiannis will tell the story of code4thought (founded in 2018), how this whole idea started back in 2002 and how exciting it is to build technology to govern technology.


09/06/2023 | 13.00-14.00

Εισηγητής: Γιάννης Κανελλόπουλος, Ιδρυτής και CEO, Code4Thought

Yiannis Kanellopoulos is an entrepreneur, active member of the startup community and one of the few AI experts in Greece with more than 17 years of experience in evaluating large-scale software systems. Back in 2018, he founded code4thought, one of the first startups to offer AI testing & auditing services in the country. Since then, the company has acquired numerous awards including the 2022 Tech Rocketship Award in their AI Category, as well as built a solid client list ensuring that AI systems are Responsible and can be Trusted.


Σεμινάριο 8: “21st Century Hustle”

Το σεμινάριο θα εστιάσει σε καίρια ζητήματα που αφορούν στην ανάλυση της επιχειρηματικότητας της επόμενης γενιάς, υπογραμμίζοντας πώς μπορεί κάποιος να κάνει τα πρώτα βήματα για να αρχίσει να κερδίζει χρήματα, προκαλώντας θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο μέσω της δημιουργίας εταιρειών, νεοφυών επιχειρήσεων, άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος ή απλώς κερδίζοντας μερικά επιπλέον χρήματα στον ελεύθερο χρόνο του.

06/10/2023 | 13:00-14:00

Εισηγητής: George Moulos, Online Business Broker & Speaker.


Σεμινάριο 9: Χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων μέσω της τεχνολογίας Blockchain

Μια από τις σημαντικότερες εφαρμογές της τεχνολογίας blockchain είναι η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω της διαδικασίας των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων (Initial Coin Offerings – ICOs). Οι ICOs αποτελούν έναν καινοτόμο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης που ευνοεί, κυρίως, τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Σκοπός της ομιλίας είναι να παρουσιαστεί με τρόπο απλό και χωρίς πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, η διαδικασία διενέργειας των ICOs ως εναλλακτικών μηχανισμών χρηματοδότησης για νεοσύστατες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς επίσης κα να αναδείξει τις δυνατότητες, τους κινδύνους και τις προοπτικές των καινοτόμων αυτών εργαλείων άντλησης κεφαλαίων.  

03/11/2023 | 13.00-14.00
Εισηγητής: Παναγιώτης Γεωργιτσέας, Υποψήφιος Διδάκτορας Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου | Αναλυτής AML/CFT στον τραπεζικό τομέα

Ο Παναγιώτης Γεωργιτσέας είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Χρηματοοικονομικής Καινοτομίας στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου ενώ παράλληλα εργάζεται ως αναλυτής AML/CFT στον τραπεζικό τομέα. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως στα Οικονομικά του Blockchain, στις εφαρμογές Αποκεντρωμένης Χρηματοοικονομικής (DeFi) και στο Fintech. Eίναι συγγραφέας (με τον Δρ. Νικόλαο Δασκαλάκη) των εγχειριδίων: «An Introduction to Cryptocurrencies: The Crypto Market Ecosystem», Routledge, London (2020), και «Fintech και Κρυπτοοικονομία», εκδ. Προπομπός (2022).


Σεμινάριο 10: Κωνσταντίνος Κουσούρης, Co-founder, Blink App

08/03/2024 | 13:00-14:00

Το Blink είναι μια εφαρμογή όπου βοηθάει τους νέους να διαχειρίζονται τα οικονομικά τους με προσωποποιημένη καθοδήγηση με την δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Blink μπορείτε να ανατρέξετε στην επίσημη σελίδα της εταιρείας.

Konstantinos is a start-up and entrepreneurship enthusiast (he can talk all day about innovation). He is also the co-founder of Blink. The Blink app is the perfect solution for banks looking to differentiate themselves from their competitors. It’s a B2B2C product that appeals to both young people, who luck financial education, and banks seeking young clients with whom they can build strong long-term relationships.


Σεμινάριο 11: Changemaking: Από τον Εθελοντισμό στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα

05/04/2024 | 13:00-14:00

Εισηγητής: Kostapanos Miliaresis, Social Entrepreneur, ethelon co-founder, Ecogenia’s board member

Kostapanos, in his early 20s, co-founded ethelon, creating the adequate framework for cooperation between volunteers, NGOs, and companies in Greece, mobilizing over 15,000 volunteers and contributing over a million hours to support 350+ nonprofits. Through his work, he has collaborated with top Fortune 500 companies, received a Fellowship from the United States Department of State, spoke at TEDx events, and featured in the Forbes 30 Under 30 list in the category of Social Entrepreneurs. In 2019, he moved to New York to pursue his MBA in Sustainability while empowering corporate philanthropy and employee giving back initiatives of AbbVie in North Chicago. Since then has led Nudge the Good initiative at RW Institute, collaborating with a few of the best companies in Corporate Citizenship in the United States, like NVIDIA, SAP, Starbucks and more, in their social impact and employee engagement efforts.
Kostapanos is part of Kaizen Gaming, serving their CSR and Kaizen Foundation efforts as a catalyst for positive change on a global scale in partnership with local communities, NGOs, private & public institutions.
He also serves on a number of nonprofit boards, from Climate Corps to Startups & GenAI.

Δηλώστε συμμετοχή στα Σεμινάρια εδώ, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

Σπύρος Αρσένης

Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας | NBG Business Seeds, Διεύθυνση Πελατών Business Banking & Key Accounts Segments

O Δρ. Σπύρος Αρσένης είναι επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, επικεφαλής του προγράμματος NBG Business Seeds και ο αρχικός συντονιστής του προγράμματος Crowdfunding act4Greece. Συμμετέχει στα advisory boards του Uni.fund, Metavallon, Big Pi, Κέντρου Αρχιμίδη ΕΚΠΑ και OK!Thess καθώς και στην επιτροπή αξιολόγησης του Εlevate Greece και του EIT Health. Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου και της επιτροπής Start Ups του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με 25 έτη επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διεθνή έργα τηλεπικοινωνιών, business banking και καινοτομία. Συγγραφέας 7 βιβλίων με θέμα την πληροφορική και το διαδίκτυο.