Bootcamps Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Ημερομηνία Δημοσίευσης

CREATIVE+, η Νέα Δομή Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τα ιστορικότερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας, στρέφει το βλέμμα του στο μέλλον και δημιουργεί τη δική του δομή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, την CREATIVE+. Η διασύνδεση με το διεθνές & ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας στον ακαδημαϊκό χώρο του Παντείου Πανεπιστημίου τίθενται σε πρώτο πλάνο.

Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 01-02 Απριλίου, η CREATIVE+ η Δομή Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου, διοργάνωσε σε συνεργασία με το πρόγραμμα NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, τα πρώτα του Bootcamps Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας σε θεματικές προκλήσεις (challenges) τα οποία φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου. Φοιτητές, ερευνητές, και απόφοιτοι από κάθε Τμήμα του Πάντειου που κατέκλυσαν το Αμφιθέατρο και την εμβληματική Βιβλιοθήκη του Παντείου Πανεπιστημίου παρακολούθησαν χρήσιμα workshops, έλαβαν πολύτιμη συμβουλευτική υποστήριξη από έμπειρα στελέχη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας και την ομάδα μελών ΔΕΠ έργου της CREATIVE+ και στο τέλος παρουσίασαν τις αρχικές τους ιδέες καινοτομίας πάνω σε θεματικά challenges όπως σε κοινωνικά θέματα αιχμής,  την κοινωνική και δημιουργική οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα ψηφιακά μέσα 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της και η κυρία Χριστίνα Κουλούρη, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία δήλωσε: “Το Πάντειο πρωτοπορεί εγκαινιάζoντας μια δομή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με τη δική του διακριτή σφραγίδα και νοηματοδοτώντας με πρωτότυπες ιδέες αυτή τη δράση. Η έννοια της καινοτομίας είναι στενά συνυφασμένη με την ακαδημαϊκή κουλτούρα η οποία εδράζεται στην ελεύθερη έρευνα, στην πρωτοτυπία της σκέψης και στην παραγωγή γνώσης ωφέλιμης για την κοινωνία. Η πραγματική πρόκληση έγκειται στην ανάπτυξη διεπιστημονικών προσεγγίσεων, καθιστώντας την εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα προσιτή σε όλους τους φοιτητές, δημιουργώντας ομάδες για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, συνδυάζοντας φοιτητές από σχολές με διαφορετικό υπόβαθρο. Και αυτό ακριβώς φιλοδοξεί να πετύχει το πρόγραμμα που παρουσιάζεται σήμερα.”

Η επιστημονική υπεύθυνη της CREATIVE+ Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία της: “Τα οικοσυστήματα αναπτύσσονται και ανθίζουν μέσα από συνέργειες και συνεργασίες. Το ‘+’ της νέας δομής του Παντείου Πανεπιστημίου σηματοδοτεί την προστιθέμενη αξία σε οικονομία, επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Δίνεται πλέον η ευκαιρία στο διοικητικό, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του Παντείου, καθώς και στην ενεργή φοιτητική κοινότητα και σε αποφοίτους να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς επιχειρηματικότητας, επιμορφωτικά σεμινάρια και σε συναντήσεις με ειδικούς και μέντορες του επιχειρηματικού οικοσυστήματος.” 

Στα Bootcamps της CREATIVE+ συμμετείχαν με ομιλίες και συμβουλευτική οι συνεργάτες της Δομής CREATIVE+  Δρ.  Σπύρος Αρσένης, PhD, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας NBG Business Seeds, Διεύθυνση Πελατών Business Banking & Key Accounts Segments, η κυρία Ειρήνη Σγούρου, Υποδ/νση Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και NBG Business Seeds, ο κύριος Πρόδρομος Τσιαβός, Head of Digital Development & Innovation, Onassis Group, ο κύριος Ηρακλής Παπαθεοδώρου, Digital Development & Innovation Coordinator, Onassis Stegi και ο Δρ. Βασίλης Καλύβης, Ερευνητής Εμπειρίας Χρήστη – UX Expert Mentor της CREATIVE+.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός των υποστηρικτών της δράσης, τα πρώτα Bootcamps Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας του Παντείου Πανεπιστημίου αγκάλιασε σύσσωμο το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας, με την παρουσία επενδυτών, εκπροσώπων startups και δομών άλλων πανεπιστημίων να αποδεικνύει εμπράκτως τη σημασία και βαρύτητα των συνεργιών. Συμμετείχαν σε συζητήσεις πάνελ ο κ. Μιχάλης Δρίτσας (CEO, Elevate Greece), o κ. Αντώνης Λιβιεράτος (Επιστημονικός Υπεύθυνος, Κέντρο Αρχιμήδης, ΕΚΠΑ), ο κ. Βασίλης Σιέμος (Business Consultant, Manager του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ”), η κυρία Αγγελική Καραγιαννάκη (Director, ATHENS CENTER FOR ENTREPRENEURSHIP AND INNOVATION-ACEin-, Athens University of Economics and Business), η κυρία Ελένη Αλεξάκη (Senior Cultural & Educational Affairs Specialist, U.S. Embassy Athens), ο κ. Χρήστος Καρράς (Founding Director Carras Consulting – Synergies for Culture & Senior Consultant, Onassis Foundation), o κ. Κωνσταντίνος Καρβουνάκης (Investment Associate Metavallon.v.c.), ο κ. Κωνσταντίνος Γκοβεδάρος (Associate, Genesis Ventures), ο κ. Δημήτρης Κοκκινάκης (Co-founder, Impact Hub Athens), η κυρία Μαρίνα Αρπλιά (Ιδρύτρια του Project Parenting: E-learning πλατφόρμα για γονείς), ο κ. Γιώργος Κασκαρέλης (Συν-ιδρυτής Goodfairy), ο κ. Νικόλας Καρύδης (Program Manager at The People’s Trust), η κυρία Mathilda Nathan (Business Coach, VP, Zego | CRO, Side | Director, Deliveroo | Head of Revenue Strategy & Ops, Groupon και  μέντορας pro bono στη δομή Αρχιμήδης του ΕΚΠΑ), η κυρία Δώρα Τραχανά (Junior Partner, Uni.Fund), η κυρία Παντελή Θεωνή (Προϊσταμένη Τμήμα Επιχειρηματικότητας, Γαλάζιας Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, Δ/νση Προγραμματισμού & Βιώσιμης Ανάπτυξης Φορείς Στήριξης Επιχειρηματικότητας Δήμου Πειραιά), και η κυρία Νεκταρία Μαραβά από το Κέντρο Προώθησης Νεοφυών Επιχειρήσεων Δήμου Πειραιά.

Παράλληλα με τα Bootcamps και προσεχείς startup διαγωνισμούς και hackathons καινοτομίας η CREATIVE+, η δομή επιχειρηματικότητας και καινοτομίας του Παντείου Πανεπιστημίου, τρέχει έναν online κύκλο σεμιναρίων με τίτλο “Ιστορίες Καινοτομίας που μας Εμπνέουν” όπου προσκεκλημένοι experts από το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων (startup και scale-ups) μοιράζονται την εμπειρία τους με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Παντείου Πανεπιστημίου.  Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων που προσφέρουν διαδραστική εμπειρία μάθησης, συνομιλίας και γνωριμίας με τους δημιουργούς αξίας και καινοτομίας στο πεδίο της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η Δομή CREATIVE+ στοχεύει στην ανάπτυξη επιχειρηματικών, ψηφιακών και ήπιων δεξιοτήτων αιχμής εντός της κοινότητας του Πανεπιστημίου καθώς και στη προσφορά βιώσιμων λύσεων που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Η Πράξη της CREATIVE+ εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη της δια βίου μάθησης και βελτίωση της συνάφειας της εκπαίδευσης και κατάρτισης με την αγορά εργασίας»

Παράλληλα, η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Email: creativeplus.panteion.gr

Σπύρος Αρσένης

Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας | NBG Business Seeds, Διεύθυνση Πελατών Business Banking & Key Accounts Segments

O Δρ. Σπύρος Αρσένης είναι επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας, επικεφαλής του προγράμματος NBG Business Seeds και ο αρχικός συντονιστής του προγράμματος Crowdfunding act4Greece. Συμμετέχει στα advisory boards του Uni.fund, Metavallon, Big Pi, Κέντρου Αρχιμίδη ΕΚΠΑ και OK!Thess καθώς και στην επιτροπή αξιολόγησης του Εlevate Greece και του EIT Health. Εκλεγμένος στο Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και μέλος της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικάνικου Επιμελητηρίου και της επιτροπής Start Ups του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με 25 έτη επαγγελματικής εμπειρίας σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε διεθνή έργα τηλεπικοινωνιών, business banking και καινοτομία. Συγγραφέας 7 βιβλίων με θέμα την πληροφορική και το διαδίκτυο.